Домашна Лимонада – натурално и изгодно

Пиенето на течности е основна нужда на организма ни. Оказва се, че днешно време приемаме по-голямата част от нужните ни течности под формата на безалкохолни напитки. Разбира се, за това си има причини, а именно безкрайните реклами, желанието на децата, масовото разпространение и лесния достъп, които ни спестяват така ценното време.

Проблемът е, че през последните години съставките на безалкохолните напитки стават все по-непознати и в състава вече дори не може да бъде видян и надписа захар. Освен всички консерванти и оцветители, захарта е заменена от съставки и обозначения като „аспартам“, „захарин“, „фруктозо-глюкозен сироп“ (каквото и да означава това) и т.н. С две думи в тях почти няма естествени съставки, но хората продължават да ги консумират. Може би причината е, че алтернативите (натурални сокове) са по-скъпи, а така модерното „БИО“ не е по джоба на всеки човек.

limonada

Ние ви предлагаме една алтернатива, която не изисква много усилия, а е много по-здравословна. Домашната лимонада или оранжада е алтернативата на обикновените безалкохолни. Ако едно семейство средно консумира едно безалкохолно от 2 литра на ден от среден клас с цена 1 лев, колко би ви струвала домашната лимонада? За да получите нужният вкус и аромат са ви необходими 2 портокала или 3 лимона (0,3кг. лимони 0,5 кг. портокали – средна годишна цена 0,70 лева), 100 грама захар при най-сладък вариант (0,100кг.захар е 0,20 лева) и 2 литра вода. Крайната цена на една такава домашна лимонада излиза 0.90 лева, което е по-евтино от безалкохолните пълни с химикали. Някои ще кажат, че направата отнема време, но са ви нужни не повече от 5 минути. А разбира се, можете да правите домашната си лимонада веднъж на 2-3 дни и да приготвяте по-голямо количество, което да се съхранявате в хладилника.

Ползи:   

  • Спестявате средства от личния и семеен бюджет;
  • Възпитавате децата си на природосъобразен живот;
  • Знаете какво пиете и че то е натурално;
  • Вие и семейството ви приемате нужните витамини за деня;
  • Намалявате приема на вредни за вашия и на вашите деца организъм вещества;
  • Запазваме природата поради намаляване използването на химикалите от по-малко купуваните безалкохолни в магазините;
  • Стимулираме производството на натурални продукти и развитието на селското стопанство.

Недостатъци:  

  • Отделяте 5 до 10 минути на 2-3 дни за приготвяне на лимонадата;

Ползи в цифри за 1 година:

Пари 40 лева
Здраве 2/3
Екология 2/3
Лично време -1/3